:(

Bismillahirrahmanirraheem..

Hmm..tak tau knapa, tiba2 je nak terasa dgn sseorang ni..sblm ni tak pernah pun. Dia t’lalu baik dgn ana tp disebabkan 1 p’kataan yg dia kluarkan td, terus hati ni rasa mcm dihiris2..Ya Allah, kenapa hatiku jd begini? Sedangkan apa yg diungkapkan tu mungkin sekadar gurauan. Tapi diri ni dah tersalah tafsir, melihat ianya dr sudut yg negatif.. Ya Allah, bersihkan hatiku.. mungkin makhluk yg bernama syaitan tu saje je nak hasut ana supaya leraikan ukhuwah yg telah terjalin ni. Oh, tidak sekali-kali wahai pak tan! Tak kan kubiarkan kau b’maharajalela dlm hati dan fikiranku.. Ya Rahman, bantulah diri ini utk sentiasa berada dlm redho-Mu..ameen..

Last week disibukkan dgn urusan keje, tp at last ana buat keputusan utk xb’kerja ditempat tu.. banyak sebab dan xb’niat pn nak cerita sbb2 tu kat sini.. then sampai la hari khamis tu, blk je dr office tu terus b’gegas ke Jab. Agama Islam W.P (JAWI), temankan mkcik faridah n pak long utk meeting psl KBM. JAWI b’minat dgn prgram kbm ni n mintak kami buat di msjid2 sekitar wilayah. Alhamdulillah, market kbm di kl dah terbuka luas. InsyaAllah, 1st prgram under jawi ni akn dibuat next month memandangkan bulan 8 ni kami juz ada 1 mggu je yg kosong, so dorang dah booking awal2. Malamnya ada usrah ngn makcik faridah. Alhamdulillah, ana dah msuk bwh die. Grup usrah ni kbykannye makcik2..hehe. Ana n kak nina je yg kod 100 (kod yg abg bai ajar bg org yg blm kawen)huu..~_~

Jumaat tu pas zuhur tu b’gerak ke segamat.. Ya Allah, betul2 m’cabar dan menguji keimanan dlm pjalanan ana masa tu. Ziarah ni actually kami dah plan dr sem lps lg. sepatutnya ana n asrul yg akan gerak kesana, tp tiba2 ana sorg je yg dtg. Smpai di uitm segamat dlm kul 8 lbih. Pas isya’ terus ke blok utk meeting nuqaba’. something happen b4 meeting tu. Lagi skali menguji kesabaran. Ana cuba bertindak rasional dan tak emosi. Masing2 dah besar, boleh fikir tanggungjawab n amanah yg dipikul. tak perlu ana sebut byk2 kali mcm sblm2 ni. Metg diteruskan jgk dgn agenda yg ana n asrul dah bincng b4 tu. Bila tengok adik2 baru yg semangat, ana jadi b’tambah kuat. So, i know wat should i do.. ana akan fokus pd orang yg betul2 “nak” pd tarbiyyah n dkwah ni. Yang dlm diri mereka zero alasan (hu2, mcm tajuk buku la plk..), yg sanggup b’korban apa saja utk jalan ni.

Esok pg tu ana terus blk kl, rasanya tak perlu lama disana, sbb mcm2 keje menanti di kl ni. Ana harapkan apa yg dibincang masa meeting tu menjadi amalan, bukan sekadar agenda kosong yg ditulis di atas kertas je. Malam tu ajak mama, hadif n haziq p kbm kt dun hulu klang. Dah lama sgt plan nak bwk family join kbm. tp family ni pun weekend je penuh dgn prgram. Ade je aktivitinye.. tu pun dorang baru blk dr kem smart solat kt masjid depan umah. memang penat, tp ana nak jugak dorg pegi..hi3. paksa rela.. sampai ana t’paksa umpan bdk2 tu.. ”kalau korang ikut, akak bg main game kt laptop akk..” hu2..ape lg, seronok la dorang. Mlm tu i got a some story form my mum, bout their group. Sesuatu telah t’jadi pd mereka2 yg lama dlm grup tu. so, my mum cm agk kcewa la dgn sikap org2 baru ni.. Kat situ ana dah nmpak smthg..he2.. skrg ma da mcm ok je ngn prgram2 yg ana pg. tu yg smangat sgt nk bwk die ke kbm tu. Mane tau 1 hari t’buka hati dia utk join skali..(^_^).. InsyaAllah..mudah-mudahan..

Mlm ni kalau xde pape hal insyaAllah ana akan ke kedah. Abg bai n kak sodd mintak tolg amk video prgram kat sana. mybe dah xde org kot sbb esok kan org keje. It’s ok, smentara blh tolong ni ana akan bantu mane yg t’mampu. Kadang2 tu rasa cm asyik2 kbm..asyik2 kbm.. Mama ngn abah pun cm dah lali je ngn prgrm2 org stiap mggu. Tapi ada masanya, ana t’paksa say NO to kbm. Cm 2 mggu sblm ni, ana dah 2x tak ke kbm, bg peluang pd fasi2 baru n adik2 IIC plk merasa. Tp wlaupun tak pg kbm, hujung mggu tu masih ada prgram lain ana pg. Cth cm demo n ziarah ke sgamat ari tu. So, pndek kata, ade je la aktivitinye. Hmm..ana selesa hidup mcm ni. Penat dgn program itu dan ini. Ana tak nak ada satu masa pun dlm hidup ni yg sia2 tanpa digunakan utk deen ni.. Doakan moga diriku terus tsabat dijalan yg haq..doakan juga moga selamat p’jalanan pergi dan pulang kami..ameen..

Ilalliqa’..

chaiyok2 mia!! (^_^) nti msti kuat!!


Me:  Teringat kata2 abg bai pada kak sodd masa nk ke bangi ari tu..” selamat kite kawen kan, kalau x msti damia kene naik kete ngn pak kay. terpaksa jd anak angkat pak kay..”hehe..tah pape je abg bai tu..

Advertisements

2 Responses so far »

  1. 1

    Dziauddin said,

    Kehendak biologi manusia bukanlah perkara ganjil bahkan fitrah. Cuma salurkan kepada jalan yang betul. Mungkin dah sampai jodoh agaknya. Mana tahu…:) usaha tanga kejayaan.


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: