Jenayah Akademik Aktivis Dakwah

Bismillahirrahmanirraheem..

Article ni ana dpt dr sorang senior ana..dia ckp best n ana pun baca la.. mmg best sgt! peringatan buat diri sndiri.. dan mungkin ada yg pernah baca coz ditulis oleh ust hasrizal. Ana copy paste je.. jzkk atas perkongsian yg sgt2 bermanfaat..

Read the rest of this entry »

Advertisements

Leave a comment »

Usrah yang Lazat dan Lemak Berkrim.. (^_^)

Assalamu’alaykum wbt..

 

Firstly, thanks to kausar krn sudi tag ana utk menjadi mangsa seterusnye..hehe. Sori sgt sbb lambat jwb soalan2 tu. Ada masalah teknikal sket ari tu. First time ana terbaca post ni dari blog akh dhany. Tak sangka akhirnya merebak n sampai jugak ke blog ana. Best jugak membaca ttg pengalaman usrah ikhwah/akhwat kita ni.. pengalaman ana xdelah best pun. Tapi ana akan cuba jawab sebaik mungkin.

 

[1*] Berapa lama anda dah sertai usrah?

Rasanya baru sangat2.. mula sejak masuk UiTM Segamat. Pada tahun 2005. sebelum2 ni hanya melihat usrah mama yg kadang2 dibuat dirumah. Tu pun baru2 je, smenjak my mom bergiat aktif dgn jmaah ni. So, kira2 dalam 3 tahun la dah join usrah.

 

 [2*] Bagaimana anda boleh sertai usrah?

Pas masuk uitm, slalu lepak kat msjid n kenal ngn akak2 kat sana. Stiap jumaat, masa org laki solat jumaat, kami buat usrah disurau kolej. Usrah tu bwh muslimat PERMAS (persatuan masjid). Boleh dikatakan usrah umum jgk la sebab campur dgn org2 yang tak sama level. Masa tu tak tau pape lagi pasal level2 ni. Juz ikut je.. dalam masa yg sama ana ada usrah AJK dan usrah dgn ustaz diluar. then masuk PERSIHA tibe2 kena bawa usrah sbb dah tak ada senior2 lagi, kami lah yang kena jd senior utk adik2 tu. Usrah ni kami bahagi2kan ikut naqibah masing2. Hanya 4 org naqibah yg ada. Ana, kausar, kak raudhah dan husna. N dalam masa yang sama kami (naqibah2) masih lg berusrah dgn ustaz. Sama la keadaan ana dgn kausar. Ana sebenarnya agak kekok bila berusrah dgn naqib bukan naqibah. Dan sekaligus banyak perkara yg tak dapat kami kongsikan bersama. B4 tu ustazah yg handle, tp disebabkan ustzah agak sibuk, so ustaz yg ambil alih. Pernah satu masa tu usrah kami agak byk dan berlangsung pada hari yang sama iaitu hari rabu. Tghari usrah dgn ustaz A, petang dgn ustaz B, dan malam dengan ustaz C. Masa tu pening jugak la kepala kami nak arrange masa. So, secara automatiknya kitorang panggil hari rabu sbgai “hari usrah sedunia”..

 

 [3*] Kenapa anda menyertai usrah?

Mula2 sebab tak tau pape..rasa benda baik, join jela. Dulu ingat usrah tu macam majlis ilmu. Tp lps something happen 2 us, ana baru menyedari yg usrah lebih dari tu. Sekarang pg usrah sbb nk charge iman, ilmu n ukhwah.. kadang2 tu tak terfikir pun sbb ape, tapi rase kene pegi n mesti pegi. So, pg jela dgn smangatnye..

 

 [4*] Tiga perasaan anda setelah menyertai usrah

1-      best sgt3..yang tak dpt diungkap dgn kata2.. wlpn kadang2 usrah tu sgt bosan, tp tetap rase best..tak tau knape..mgkin sbb sblm ni xpnh dpt, so bila da dpt seronok la sgt2.

2-      tenang je.. kadang2 kepala tgh berserabut, tapi bila pg usrah, rasa cm semua masalah hilang..

3-      bersemangat..rasa bertambah semangat utk teruskan tugas n tgjwb yg telah diamanahkan ni..

 

 [5*] Lima perkara yang anda dapat selama menyertai usrah

1-      ILMU- Ilmu akhirat yg tak dipelajari di class.

2-      IMAN- terasa iman seperti dicharge balik  

3-      UKHUWAH- persaudaraan kerana Allah yg kadang kala lebih erat lg dr ikatan pertalian darah.

4-      SEMANGAT- bertambah semangat utk berjuang demi Deen tercinta

5-      TAKAFUL- kesedaran utk membantu orang lain yg memerlukan. Dan tidak mementingkan diri sendiri.

 

Peraturan Tag:
1. Setiap blogger mesti letakkan peraturan ini di hujung entri
2. Blogger yang ditag perlu menj
awab soalan
-soalan yang dikemukakan
3. Blogger yang ditag perlu meletakkan jawapan di dalam entri blog masing-masing
4. Jangan lupa untuk tag rakan-rakan blogger yang lain
5. Jangan lupa untuk maklumkan bahawa mereka telah ditag dan perlu membaca blog anda
6. Blogger yang ditag dikehendaki untuk tag lima orang blogger yang lain

 

Seterusnya ana akan tag mereka berlima di bawah:

 

  1. ASRUL

  2. NASIBAH HUSNA

  3. IDA

  4. UST. DR AHMAD

  5. USTAZ NAWAWI

 

Leave a comment »

Kembali..

Bismillahirrahmanirraheem..

Lama sgt rasanya tak menulis sesuatu disini. Bukan tak sempat tp kadang2 rasa sperti semua benda tentang diri ni tak perlu diceritakan pada orang lain. Entahla, tak tau knapa tiba2 berfikiran mcm tu sedangkan sebelum2 ni tak rasa pun. Tp skrg hanya menulis utk diri sendiri dan disimpan rapi dalam my ftec. Mungkin satu hari nnt orang lain akn tahu jgk segalanya, tp tak kisahla asalkan bukan ana yang menyampaiknnya.

Alhamdulillah, baru2 ni ana dpt tawaran smbung blaja. Course Bach. of Info. System Mgmt di UiTM Puncak Perdana, Shah Alam. Rgister 6 julai ni. Tapi hati ni rasa berbelah bagi je sama ada nak sambung sekarang atau tak. Kalau sambung skrg, sgt banyak masalah yg akan dihadapi. Kalau tak smbung skrg ana akn rugi satu sem dr kwn2 se’batch’ yg lain. Dan adakah masalah2 ana tu akan selesai dlm masa satu sem ni? Huh..pening kepala memikirkan hal ni. Apa2 pun ana akan minta pndpat akak2 n mkcik+pkcik yg lain. Sebab ana dah tak ada masa yg lama utk berfikir, next week ana msti buat pengesahan sama ada terima atau tak. Kalau nak ikutkan pendapat mama, memang dia suruh smbung skrg je, alasannya dah bosan tengok ana kat umah, asyik mengacau budak2 kcik je. Hmm..tak logik la..

Whatever pun, ana akn cuba dptkan pndapat org lain weekend ni. Petang ni InsyaAllah kalau xde pape hal, ana dan team kbm KL akn ke kuantan utk kbm aktivis pahang. Doakan moga segalanya berjalan lancar dan memberi impak yg positif utk semua.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Ya Allah, jangan Kau biarkan nasib kami ditentukan oleh kami sendiri, walaupun sekelip mata atau kadar masa yg lebih pendek dari itu..
Ya Allah, berikanku petunjuk dalam setiap gerak langkah serta tindakanku, agar segala yang ku lakukan mendapat keredhaanMu..
..Ameen Ya Robb..

Leave a comment »

erm..

Assalamu’alaykum wbt..

Sekali lg ingin dmaklumkan bhw ana mungkin akn jarang m’update blog ni. spt biasa, bila dah ada kt rumah mmg susah nk online dan lbh2 lg skrg ana tlh mula menyibukkan dan melibatkan diri dgn team krj KL..(^_^)..seronok sgt dpt knal dgn team krj kl ni..smuanya ramah2 n best2 cm team johor yg drindui slalu..hehe..

ok, insyaAllah, ada kesempatan ana akn cuba m’update blog ni sekerap yg mungkin..

illalliqa’..

me: rindu kt org2 johor..(^_^)

Comments (1) »

“On-Guard”- SELF-DEFENCE SKILLS

Assalamualaikum Ikhwah & Akhawat sekalian,

Bengkel SISMA siri1 “ON -Guard” akan diadakan pada 11hb Mei 2008 dan berikut merupakan maklumat bengkel;

ON –Guard” :

SELF-DEFENCE SKILLS

 

11hb MEI 2008

 

Tasik Titiwangsa, KL

 

  Terbuka kepada semua

MAHASISWI

yang berada di Malaysia

pada 11/5/08

 

  Tentatif :

8.00 – Pendaftaran

8.15 – On-Guard 1: Taek Won Do

9.00 – Break

9.15 – On-Guard 2 : Silat

10.00 – Alert: How to be Safe in Public

11.00 – Penutup

11.15 – Bersurai  

 

Yuran : RM5 sahaja

 

Untuk mendaftar, sila berikan NAMA, H/P NO. & IPT kepada –

KHADIJAH AZMAN @ 013-5902418

Leave a comment »

Dakwah Fardhiah- Marhalah ke-4

 

Marhalah keempat ialah menjelaskan pengertian ibadah yang syumul tanpa membataskannya kepada solat, puasa, zakat dan haji sahaja. Tetapi ia merangkumi seluruh aspek kehidupan; makan, minum, pakaian, ilmu, amal, perkahwinan, riadhah, memelihara anak-anak dan lain-lain. Itu semua adalah ibadah kepada Allah s.w.t apabila mencukupi dua syarat: Niat kerana Allah s.w.t dan cara melaksanakannya sesuai dengan syariat Islam.

 

 

Syarat Pertama: Niat. Semua yang dilakukan hendaklah bertujuan untuk membantu kita melaksanakan ketaatan kepada Allah dan merealisasikan tujuan Allah menjadikan kita sebagai khalifah di atas muka bumi. Oleh itu, kita makan dan minum adalah supaya kita bertenaga untuk mentaati Allah dan beribadat kepada-Nya. Dengan itu makan dan minum kita menjadi ibadat yang akan diberi ganjaran pahala. Kita belajar untuk kepentingan kaum muslimin dan negara Islam, maka menuntut ilmu menjadi ibadat dan setiap tenaga dan masa yang kita curahkan akan diberi ganjaran pahala. Kita bekerja di mana-mana bidang untuk kepentingan umat Islam dan negara Islam, dan mendapatkan rezeki yang halal untuk keperluan hidup, maka kerja kita menjadi ibadah. Kita berkahwin untuk menjaga diri daripada maksiat dan membina rumah tangga muslim yang menjadi tiang seri kepada pembinaan negara Islam serta melahirkan zuriat yang salih yang dibentuk berdasarkan prinsip-prinsip Islam; melalui mereka, Allah akan memuliakan agamanya, maka perkahwinan kita menjadi ibadat, penat lelah mendidik anak-anak menjadi ibadat; semuanya akan mendapat balasan pahala daripada Allah. Kita bersenam untuk menguatkan tubuh badan supaya kita mampu memikul bebanan dakwah dan berjihad di jalan-Nya, maka bersenam menjadi ibadat.

Begitulah seterusnya, dunia yang luas ini menjadi mihrab (tempat beribadat); padanya kita mengabdikan diri kepada Allah dengan setiap amal dan usaha yang dilakukan. Semuanya menjadi ibadat hasil daripada niat yang benar semata-mata kerana Allah s.w.t.

 

 

Syarat Kedua: Segala usaha dan amal yang kita kerjakan mestilah sesuai dengan syariat Allah s.w.t dan ajaran Islam. Oleh itu, kita tidak boleh makan dan minum kecuali yang halal. Kita tidak berpakaian kecuali dengan pakaian yang halal. Kita tidak melakukan sebarang amal dan usaha kecuali ia selari dan sesuai dengan syariat Allah s.w.t supaya ia menjadi ibadat yang diterima oleh Allah s.w.t. Ini kerana, tidak munasabah kita makan makanan yang haram dengan tujuan menguatkan diri bagi melakukan ketaatan kepada Allah s.w.t. Begitulah seterusnya, setiap muslim di marhalah ini mengikat seluruh kegiatan hidupnya dengan syariat Allah dan menjadikannya sebagai ibadat. Mereka tidak beribadah dengan hanya melakukan empat perkara fardhu yang sememangnya diketahui umum.

Leave a comment »

Da’ie oh da’ie..

In the Name of Allah, Most Gracious and Merciful…

Sedang jari jemari rancak menaip sesuatu tiba-tiba hati terdetik, perlu ke ana tulis entry sebegini? Ntahla, tapi jika dilihat dari satu sudut yg positif, ianya perlu sebagai pengajaran buat sahabat-sahabat lain terutama yang menggelarkan diri mereka sebagai daie..

Ana: paper last bile?
Dia: 3hb ni..
Ana: w0oo..bestnye abes cepat! Balik bile?
Dia: maybe 5hb kot..
Ana: Hmm…(thinking something).. dah tu xpegi meeting ke? (actually kami ade 2 meeting-persatuan n nuqaba’ 9hb ni)
Dia: hehe..tak..

Entah kenapa tiba-tiba rasa macam sebiji bom jatuh atas kepala ana. Grrr….geramnye!! sape la yg baling bom ni?? cepat-cepat istighfar. Ya Allah tingkatkan tahap kesabaranku..Ameen. Lagi satu situasi yang agak best..

Dia: Akak, kite nak cakap sikit ni.. (tersengih-sengih)
Ana: ye, cakap jela..
Dia: erm..boleh tak kalau dalam minggu exam ni kite jgn buat pape perjumpaan? Kalau ade pun mungkin kite xboleh datang kot.
Ana: rasenye minggu exam ni memang tak ade perjumpaan pun. Tapi tak tau la nanti..
Dia : erm..tu la pasal, nak bagitau akak awal-awal, kite memang tak dapat nk datang kalau ade meeting. Kite banyak paper la sem ni. Takut tak sempat nak bace.. sori ye kak.
Ana : (terkedu seketika)..0oo, yeke?erm.. (belum sempat menghabiskan ayat..)
Dia: ok la kak, kite balik dulu ye..doakan kite utk paper esok. Bye, assalamu’alaykum..
Ana: (lagi la terkedu yg tidak terhingga)…insyaAllah, wa’alaykumsalam wbt..

Dalam kedua-dua situasi ni, ‘dia’ yang ana maksudkan adalah penggerak a.k.a daie yang telah di AMANAH kan untuk menjalankan tugas2 tarbiyyah dan pembangunan pelapis disini. Makin lama makin menjadi-jadi kemanjaan para daie ni. Ana makin keliru dengan istilah ‘full time daie’ yg selalu dicanang-canangkan itu. Apakah yang dimaksudkan dengan full time daie sebenarnya dalam konteks kita sebagai pelajar? Adakah terdapat perbezaan antara daie yang masih menuntut dan yang sudah bekerja? Adakah full time daie tu bermaksud jika kita ada bersama-sama atau setempat dengan mad’u kita, kita boleh dikategorikan sebagai daie sepenuh masa? Walaupun tiada perjumpaan yang dibuat, namun tetap terasa dekat dan merasakan tarbiyyah yang ingin dibentuk sampai ke hati-hati mad’u kita ni? Selalu memberikan alasan ‘sibuk’ untuk menutup kesalahan tidak menjalankan amanah . Apakah sibuk ini akan hilang bila kita masuk ke alam pekerjaan nanti? Adakah kita menyangka bahawa mujahid-mujahid dakwah yang telah berhempas pulas mengorbankan masa, tenaga, harta malahan jiwa di jalan Allah selama ini bukan di kalangan pelajar atau pekerja seperti kita? Yang tidak pernah disibukkan dengan urusan belajar dan pekerjaan? Sungguh tertipulah kita..

Katakan saja yang kita tidak cintakan Islam, kerana jika benar kita cintakan Islam, mana mungkin semudah dan semurah itu alasan akan kita berikan. Janganlah kita menghina para mujahid da’wah, seakan-akan mereka ini tidak pernah sibuk hinggakan sentiasa mempunyai masa untuk diberikannya pada jalan ALLAH.

Janganlah kita menghina Abu Bakar as-Siddiq R.A, Umar al-Khattab R.A, dan sahabat-sahabat lain R.A, para tabi’in, tabi’ tabi’in, Hassan al-Banna, Yusuf al-Qaradhawi, dan lain-lain, yang hidup mereka full time sebagai pendakwah, sedang part time mereka sebagai pelajar, guru, atau peniaga, atau engineer dan sebagainya, dengan menganggap mereka-mereka ini tidak pernah bertembung dengan kesibukan duniawi. Mereka juga sibuk, tapi cinta mereka pada ALLAH, Rasul dan Islam mengatasi kesibukan duniawi mereka.

Allah tak perlukan kita untuk bantu agamaNya, tanpa kita sekalipun agamaNya tetap akan menang dan tertegak suatu hari nanti. Tapi mahukah kita menjadi insan yang rugi kerana tidak menyumbang sesuatu pun utk pembangunan deen ini? Jika kita menolak untuk bekerja demi Islam, sekali-kali agama ini tidak akan pernah tereffect tanpa kita, Allah akan cari orang-orang yag lebih ikhlas dan sanggup berjuang bermati-matian utk deenNya..pada masa itu, kitalah orang yang paling rugi sekalipun kita berjaya beroleh dean list setiap semester, mendapat anugerah naib cancelor sewaktu majlis convocation dan berjaya mendapat pekerjaan yang bagus-bagus. Beringatlah kita tentang nikmat yang Allah murkai (istidraj)..

Fikir-fikirkan..

WaLLahu a’lam..

Leave a comment »