Posts tagged ::TiNtA QaLbU::

Menanti jawapan..

Salam’alayk..

 

 

Ya Allah..bile nk dpt jwpn ni? Emm..sabar mia, InsyaAllah ada rezeki nnt ada la tu.. Hari demi hari, tunggu dan tunggu..masih tiada jawapannya.. mesti korang tertanya2 kn, tunggu ape? jwpan ape ni? hehe, jwpan utk kerja2 yg di apply la.. xpela, esok pg nak buat satu tindakan yg lbh proaktif. InsyaAllah.. Ari tu sempat jgk menjejakkn kaki ke bandaraya KL setelah bberapa bulan memerapkan diri dirumah. Asalnya nk cari something di KLCC, tp at last ntah kemana2 tah..ikut sedap kaki je melangkah. Dari rumah naik bus rapid smpaila ke stesen scond akhir di perkeliling. then naik monorail, tetibe da smpai times square. Bile smpai T.S tu baru cm tersedar sket, eh..asal aku ade kt sini? Buat ape aku pg tmpat ni ? Ya Allah..ana slalu mcm tu..main pegi je. Dah la sorang2, yg pelik tu mama relax je lepaskan ana. Tapi pas balik tu msti die bising. Round la satu TS tu.. pastu xjmpe2 gak ape yg dicari, terus ke low yat..huhu,sukenye! Kwn2 yg kenal ana smua akn risau kalau ana ke tmpat tu, confirm b’jam2.. diri ini dan lowyat mmg xdpt dipisahkn..haha.. best sgt, masa kt situ..tengok itu..tengok ini..tp bukan nk beli pon..tgh xde duit. Suke tgk comp. stuff yg ada kt c2.. canggih2 smuanya..kadang2 ana xt’fikir pun manusia boleh cipta benda cmtu. Bayangkan la, kalau manusia pun dah mampu utk buat benda2 cmtu, apatah lagi Allah..msti berjuta2 kali ganda lebih hebat dr tu. Then survey dulu bnde yg nk dibeli kt c2, pastu dah lama pusing2 tu, terus kluar dan bergerak ke TS blk.. then dah beli terus p food court kt tgkat 10 n makan sorg2..mkn tomyam plk tu..huu..sedapnya!! kt meja sebelah ade sepasang couple melayu. Kt belakang meja ana ade plk spasang couple India. Oleh krn yg malay couple tu sgt b’hampiran dgn ana, so nk xnk asyik t’pandang jela kt dorang.. Ya Allah, meluatnye tengok.. xselera nk makan..tapi abes la..haha. orang kafir yg mmg xde hukum halal haram tu pun xde la sampai camtu. Pegang sane pegang sini.. yang mkcik tu pun relax je..ana pulak yg rase nk bangun p bg sbijik plempang kt pkcik tu.. huh.. dunia..dunia.. ana rasa mkcik tu dah xsenang duduk bila tgk ana asyik pandang die. Then die makan cepat2 n ajak pkcik tu pegi.. ana tau cara ana tu tak hikmah, tp utk keadaan mcm tu ana rasa tak mampu sgt nak tegur elok2. pkcik tu muke xnak cm ganas la kan. Mkcik je muke cun n lemah lembut.. bile fikir2 balik, hmm..mcm mana la aku nk masuk ke dalam masyarakat yg mcm tu nnt? Ya Allah, berikan aku kekuatan..

ok, back 2 nature. Then mase nk balik tu tetibe ma msg.. “kak, belikan ikan bilis, bla..bla..bla..” Ayo..ma ni..orang da dlm train nk blk da ni..nk cari kt mane bnde2 tu.. last2 msg abah, mintak tolg belikan..he2,suke ati je. Em, sbnrnye bkn nak cite bnde ni..haha..nk cite lain sbnrnye.. xpela..lain kali jela..hu2.. tunggu………………

Advertisements

Leave a comment »

Takdir atau kebetulan

Bismillahirrahmanirraheem..

Hari ni merupakan hari pertama utk minggu pperiksaan sem ni. Alhamdulillah,baru lepas satu paper ptg td. xde ape yg dpt dikatakan selain tawakal ‘alaLLah ats segala apa yg telah diusahakn. Mlm ni ada solat hajat perdana anjuran unit agama. Seperti biasa, student akn datang beramai2 dan melimpah2 sampai keluar msjid tanpa disuruh tiap kali musim exam. Bila tiba musim exam stiap org psti akan kembali pd Tuhannya. Masjid2 dan surau2 yg dulunya sunyi sepi, yang hanya boleh dikira berapa org jemaah yg hadir, kini jadi meriah..Alhamdulillah, alangkah bahagianya jika keadaan spt ni berlaku pd stiap masa. Teringat ustaz Azrul (imam) b’seloroh td, “kalau macam ni ramainya yg datang, kamu nk buat solat subuh perdana esok pg pun boleh..”huhu.. solat subuh perdana? satu cadangan yg menarik! 😉

Lepas solat hajat tu pengarah bagi tazkirah. Ana tertarik dgn satu ayat beliau. Dia ckp kita kena selalu berdoa, bukan doa pada waktu2 t’tentu je, bila kita nk minta something baru nak doa n buat solat hajat. Bila takde nak mintak pape, xde la doa n solat. Adil ke mcm 2? kalau kita pun mesti kita xsuka kan, kalau ada sorg kawan kita ni, tak pernah pun nak cakap or contact kita, tp bila dia nak sesuatu, contoh cam nak pinjam duit, baru la datang kat kita n mengadu kesusahan dia supaya kita dpt bantu. Tentu kita xberapa suka kan cara mcm 2. Bila senang tak pernah pun nak datang share sama2 kesenangan yang dia peroleh, tp bila susah baru nak datang n baru ingat kat kita. Sama la juga situasinya dgn kita dan Allah. Tp Allah tak macam kita..Dia saaaangat baik. lagi kita cuba dekat dgn Dia, lagi hampir Dia dgn kita. lebih hampir dr urat leher. bayangkan betapa dekatnya Dia sebenarnya. Kita je yang tak rasa camtu. Eh, pnjang pulak citenye.. ana nak cite pasal pengarah cakap td. Ana tertarik bila dia cakap, kadang2 bila kita selalu doa tak putus2, Allah pasti akan tolong jugak. Kadang2 kita je tak perasan. Contohnya bila kita nk study, tapi susah sangat nk masuk, puasla selak2 buku tu. Terlalu banyak sangat nak baca sampai tak tahu nak mulakan yang mana. Kita pun jadi tertekan. Then bila doa n buat solat sunat, pastu study balik. Tiba2 je kita asyik nak selak satu bab or topic ni. Tak tahu kenapa hati kita tetarik nak baca tajuk tu. Then kita pun bacalah.. automatically terfokus lebih kat tajuk tu. Then, bila pg exam, tengok2 soalan utk tajuk tu yang keluar.

Subhanallah..cantiknya aturan Dia. Dia bantu kita tnpa kita sedari. Dan selalunya kita pulak kejam sangat. kita akan cakap tu KEBETULAN sedangkan memang tu takdir Allah n memang pertolongan dr Dia utk kita. Tak terlafaz pun pujian kita utk Dia..takde langsung ucapan syukur dan terima kasih dr kita. Yang lebih dasyat jika kita mengatakan tu adalah hasil dari usaha n gerak hati kita. Lupakah kita pd siapa yang menggerakkan hati kita tu? kejamnye kite..kejamnye..:(

Semakin hari semakin banyak mehnah yang mendatang. Dia memang betul2 nak menguji kesetiaan ana padaNya..kalau ujian ini sebagai tanda kasih sygMu pada diri ini dan sebagai pengkifarah dosa2ku, aku redha Ya Allah..aku lebih rela menerima mehnah utk tujuan sperti ini daripada menerima nikmat dan kesenangan yg Kau murkai..

Hanya padaMu shj tempat ku mengadu..tiada sesiapa lagi yang mampu menggantikan tempatMu dlm hati ini. Engkau mengetahui segala apa yg berlaku atas diri ini. Berikanku kekuatan utk terus bermujahadah menghadapi segalanya..Ameen Ya Robb..

Ya Allah, pautkanlah hati kami dengan cintaMu, agar hati ini tidak lalai walau sesaatpun dari mengingatiMu..agar sentiasa tenang mendamba kasih sayangMu..ameen..

Leave a comment »

Cinta lagi..

Salam’alayk..

Kelmarin, ada 2 org adik2 ikwh b’tanya pd ana ttg satu p’kara fitrah yg mmg kerap dialami oleh para syabab iaitu mslah CINTA..risau yg t’amat sgt ana pd mrk lantaran proses tarbiyyah yg tak begitu t’susun disini. sbnrnye prkara mcm ni la yg paling ana bimbangkn t’jadi pd adik2 yg bakal menerajui tmpuk kpmpinan wadah2 islam disini. Alhamdulillah, dua org adik ni Allah gerakkn hati mrk utk b’tnya dulu pd snior2 ttg mslh yg mrk alami..skurang2nye ada pluang tuk kmi bntu mrk dr segi nk manage n kawal perasaan 2. Bntuan dr ana as akhwt mmg t’batas. Ana xmmpu nk pstikn dorg sntiasa dlm keadaan yg t’kawal but yg blh ana bntu hanya nsihat n tegur bil hikmah.

“Serulah ke jalan Tuhanmu (Wahai Muhammad) Dengan hikmat kebijaksanaan dan nasihat pengajaran Yang baik, dan berbahaslah Dengan mereka (yang Engkau serukan itu) Dengan cara Yang lebih baik; Sesungguhnya Tuhanmu Dia lah jua Yang lebih mengetahui akan orang Yang sesat dari jalannya, dan Dia lah jua Yang lebih mengetahui akan orang-orang Yang mendapat hidayah petunjuk.”                                                                                                                          

(An-Nahl:125)

B’bncang dgn sorg ikhwh (naqib dorg) smlm. Rupe2nye mmg da dimaklumkan pd naqib prkara ni. Tp dr pihak naqib lain plk mslhnye..Ya Allah, pening kepala ana. Rasa ketidakmampuan utk m’bntu 2 ptutnye xperlu ada dlm diri sorg naqib. Even naqib 2 sndiri ada ada sjarah hitam dlm hidup die..tp xptut dijadikan alas an utk xdpt bantu bahkan blh dijadikan pengajaran supaya adik2 ni tak buat lg ksilapan yg sama. Yg penting ada usaha utk bantu tak kire la dr segi ape pun..jgn biarkan mrk keseorangan m’hadapinya.. bila hati kita kosong, mcm2 prkara yg syaitan bawa msuk, oleh itu pnuhilah jiwa kita n adik2 ni dgn makanan rohani yg seimbang agar tiada lg ruang utk nafsu yg keji 2 b’maharajalela..

“Wahai jiwa yg tenang tenang. Kembalilah kepada Tuhanmu dengan hati yang redha dan diredhaiNya. Serta masuklah Engkau dalam kumpulan hamba-hambaKu Yang berbahagia. Dan masuklah engkau ke dalam SyurgaKu.. “

(Al-Fajr: 27-30)

Lepas ni mgkin perlu ada prbincangan blk dgn smua naqib naqibah yg masih ada disini. Ana risau sgt ttg pnerusan trbiyah kt cmpus ni. T’utama dlm wadah yg kami pegang. Ntahla, tak tau knapa prasaan risau 2 smakin hari smakin btmbah lebih2 lg saat2 ana nk mninggalkn cmpus ni tggal lg bberapa mggu je. Mmg kalau nk diikutkan hati, xsanggup nk tinggalkn dlm keadaan yg xstabil cmni, tp bnyk bnde yg prlu ana titikberatkan disini.. Ya Allah, bantulah kami..tetapkanlah hati kami di atas jln kbenaran..ameen..

Leave a comment »

PRU12

Salamun’alayk..

Lamenye..rase cm lame sgt2 xmenulih kt blog ni..mgkin sbb ana blk umah awal sgt mggu lps, so xsmpat nk update.. Bile da smpai umah 2 fhm2 jela..da susah da nk kuar. ni la diantara p’gerakan n aktiviti ana tk minggu lps n also 4 dis week:
ü     Rabu (5/3/08)- balik umah..yea..yea..bestnye!!(^_^)
ü     Khamis (6/3/08)-
·        dok umah je, jage 2 org bdk kcik yg comey lg nakal (adna n siti) cz mama bz nak p edar risalah..huh,bznye..bznye..
·        mlm ain balik ngn kwn die, then die blanje mkn tomyam my favourite! ;p
·        pas mkn p dgr crmh kt sblh umah..(crmah bakal YB baru kmi..he2)-manifesto pru12-
ü     Jumaat (7/3/08)-
·        Mule2 plan nk p lowyat ngn yana, tp xjd atas sbb2 t’tntu.
·        Pastu dok umah jela, memasak smbil mlayan krenah adk2 yg da stat b’cuti..he2, da lame xmmasak..tah ape la rasenye..
      tp abes w0oo..hu2.
·        Mama cm biase, pg2 lg da m’ghaibkan diri..(huh..b’kmpen le tu..)
·        Mlm tu ktorg ajak abah p jalan2..round2 tgk org wt p’siapan nk mgundi esk..meriahnye!! bendera n poster sane sini..
·        Pas jln2 tu, dpt msg from my cousin. Die ade kt markaz dpn..pe lg ana pn b’gegas la ke atas. Tgk die tgh bz memantau org wt keje..(hehe..die xde wtpe pn). Then ana pn masuk n tolg die bg skongan moral kt ptugas2..hu2.. (padahal dok menyebok je kt c2).
·        Then da penat, ktorg pn blk tido..dlm kul 1 lbh jgk la mse 2..kne tido awal.. xsbrnye nk esok!! 
ü     Sabtu (8/3/08)-

crim0063.jpg
 ~Adikku yg sgt b’smangat!!~

·        Bangun pagi..TAKBIR!!..pas solat subuh n doa utk satu prubahan yg InsyaAllah bakal b’laku..trus siap2 p mrkaz dpn.. bdk2 kcik blm bgun lg..hu2..dorg kne tinggal..(^_^) abah da pg dulu ngn paklang.
·        Naik atas ngn mama. Ma ckp tggu je kt atas cz rmai yg akn bwk, naik je kete sesape. Syoknye! Nk naik kete plg mahal la..huhu..bile lg nk merase naik kete bsar.. Tp smpai atas ma xgerak2 lg, die sibuk mguruskn document ptugas2 paca. Bosannye tggu lame..smbil 2 smpatla amk gmbr poster2 n bndera2 yg ade disekeliling..hari ni kulihat pelbagai warna yg ada..hijau,putih,biru cair, merah dan tak ktinggalan biru tua..hehe..
·        Pastu tetibe abah n paklang dtg, abah ckp paklang t’tggal ftostat i/c tk msukkn dlm borang paca 2. Then mama tggalkn org sesorg kt c2. bliau p naik moto ngn cik han..isk2..suke ati je..slmt la ank die ni baek..haha.
·        Pastu tumpang la paklang n abah cz pklang bwk avanza die. Abah xbwk kete cz nnt susah nk parking.
·        Sampai kt skola teknik 2 tgk da rmai org2 caler “biru tua” tgh b’siap2..huh, itu mnandakan yg kmi da t’lmbat!!
·        Smua org sibuk2 setup brg2 kt pondok panas 2..oleh krn comp xsmpai lg, ma pn suruh org blk amk lptop.
·        Pastu tolg jge n check saluran pgundi yg dtg. Ditemani oleh spasang couple ni.. kak A n husbandnye abg A..hehe, maap la xingt nama dorg..
·        Then, apin my cousin pn dtg..dok lepak2 ngn ana. Tak lame pastu, tbe2 mncul la en.daud yg kcoh 2..xpsl2 dihalaunye ktorg soh p jge kt bwh cz kt bwh da xde org..kmi pn dgn akurnye pg la trun bwh dgn bndera n kipas masing2..haha.. comeynye kipas 2!!geram..geram…
·        Kt bwh dasyat jgk la..mkcik2 ‘biru tua’ dgn syoknye dok mgutuk2 kami. Malas nk layan hujah2 yg tak b’moral ni. Kmi kt c2 asyk b’istighfar je tgk gelagat dorg yg amat2 m’jengkelkan tu.
·        Then naik atas blk cz xsuke sgt dgn situasi cm2. pastu p solat kt surau skola 2 ngn anis n sorg akak ni yg dtg dr tmn mlewar.
·        Pastu smbung tugasan mengira jmlah pgundi hasil dr mklumat yg kami dpt dr ptugas2 paca n msukkn dlm comp. oleh krn comp ni xdilengkapi dgn searching system yg bgus so kmi t’pksa msukkn one by one. Fuh..pnat woo.. dah la dduk kt pondok panas..mmg pnas btl la time 2!
·        Tak lame pastu dgr kcoh2 kt bwh, rupe2nye bakal YB dtg..
·        Smpai ptg ana kt skola 2..ain n bdk2 kcik 2 da b’ansur2 blk. Tp ana stay ngn mama smpai azan mghrib baru blk. Agak sdey jgk la time 2 cz kelima2 saluran yg ade kt c2 smuanye kalah. Tp xde la jauh sgt bezanya pn. Ma ckp jgn risau cz kte ade byk tmpat lg ktsni..ok, relax sket..
·        Pas isya’ ajak abah p round2. huh, smgtnye dua org bdk kcik ni (hadif n haziq) bwk bndera bsar naik kete. Mmg sronok sgguh dorg ari ni!
·        Spnjang p’jalanan, kete kmi asyik disapa je oleh kete2 lain.. smuanye pnyokong kuat. Smpai kt SMKSP (tmpt terakhir kire undi), raaaaaaaaaaamaaaaaaaaai sgt2 org n kete b’deret2 parking spnjang jalan ke skola 2. smuanya bwk bndera bulan n sparuh bulan..he2..xnmpk lg la yg dacing..
·        Ktorg pn jd smgt sgt nk turun n sme2 tggu kt c2 smpai proses pengiraan slesai. Kt padang penuh dgn lautan manusia yg xsbr2 mnanti kptusan. Sgt meriah namun msih t’kawal la time 2. polis n fru da b’siap sedia b’baris depan kami. Mgkin dorg tkut ktorg rmpuh masuk dewan 2 kot. Rmai jgk polis mse 2. Rase cm kt msjid India mse prhmpunan Bersih ari 2..slmt xkne smbur je.. polis kn suke bab2 smbur-myembur ni!! ;p
·        Dlm kul 11 lbh 2 tbe2 ktua polis kt c2 bg arahan tk dorg b’undur. Ape lg, ktorg pn.. ‘bye..bye..polis..’ n laungan srentak dr kami smua “ terima kasih abg polis…” haha..tbe2 ade sorg pakcik ni menyambung.. “da pencen jgn lupe msuk pas..” hihi.. (b’undurnya polis n fru time 2 adlh mnandakan yg kmi da menang) TAKBIR, ALLAHUAKBAR!! tp dlm dewan still blm slesai. Dgr cite, 2 peti hilang la, ade peti baru smpai la..huh,politik2..xfhm!
·        Blk umah dlm brite xkuar lg result tuk bberapa ngeri spt selangor, perak n bberapa kawasan kcil lain.. (ade la 2..)
ü     AHAD (9/3/08)-
·        Bgun pg dgn smgatnye..mama n abah da bising2 kt luar..  ptutnye ari ni nk blk kmpus ngn kwn2..tp xjd ats mslh2 t’tntu. Pastu ma ckp abah blh hntar klu blk esok.
·        Tghari p hntar ain kt poli. Then smpai umah mlm. Sian abah, drive xhenti2..dah r esk nk hntar org plk..
·        Xtau knape rase xsedap ati sgt2..rse sdey n cm xnk blk cmpus je. Xnk tinggalkn kwsn yg bakal brubah n m’dpt pmerintahan baru ni..beratnye rse hati time 2..
ü     ISNIN (10/3/08)-
·        Pg tu siap2 n berangkat ke ngeri johor darul _ _ _ _? He2..
·        Cm mls la nk cite cz xde mood sgt ari 2. xnk blk!! 😥
·        Smpai sgmt, cm biase, khidupan seorang part time student pn b’mula. Ana gagahkan jgk lgkah ni wlpun dlm hati berat yg t’amat sgt. Xtau mane pergi n hilangnya semangat yg ade slama ni.
·        Mlm ade usrah ngn ustaz ptutnye, tp tbe2 cncel, so t’pksela pg dinner Diim yg pd asalnye mmg xmsuk lgsg dlm agenda program ana tk ari ni. Relax je p dinner pkai baju g class..org lain sume ikut tema corporate n elegant mlm 2..hu2, suke2 ati je..xkisahla, yg ana tau pkaian yg ikut syariat islm 2 mmg sntiasa elegant!
ü     SELASA (11/3/08)-
·        Something happen 2 me.. (^_^) sronoknye ade mehnah!!  “Ya Allah, berikanku kekuatan utk m’hadapinya..ameen..”
·        Mood= unknown
·        Ptg ade presentation en.ezan psl organization in ministry of info.(my grup)..
ü     RABU (12/3/08)-
·        Pg class cncel n ptg 2 ade quiz en.raz
ü     KHAMIS (13/3/08)-
·        Pg class cm biase, ptg class cncel cz puan xde, p shah alam
ü     JUMAAT (14/3/08)-
·        Class..then discussion ngn grup adik2 kt lib.
·        Jmpe puan tk tnye psl metadata
·        Dpt msg dr kak yati yg TOT media postpone, xjd wt mggu ni.ala,xbesnye..da lme sgt xjoin program krj..rinduuu..(^_^’)
·        Mlm wt usrah ngn adik2 kt surau. Tp ummul, liza n umi xdpt dtg..but still truskn dgn smbungn 10 muwasofat yg ari 2..Alhamdulillah, byk jgkla bnde yg dpt kmi bincangkan. Adik2 pn da nmpak agak selesa n kurang kekok lg..Alhamdulillah..
ü     SABTU (15/3/08)-
·        Mule2 plan ngn adik2 nk p cycling pg ni..tp atas mslh tknikal dr pihak basikal, so kmi pn tkar plan, juz strolling je..
·        Then blk 2 p bsuh kain memandangkan ari ni da mule cerah stelah bberapa ari mendung. Ptg 2 ade discussion kt lib.
·        Mlm plk ade dinner kolej..asyk dinner je kn?! Mggu dpn pun ade dinner lg. 2 mggu yg brikutnye pn dinner lg..huh,bosan btl!! Tp nk wt cmne, kne la trime hakikat yg da final sem ktsni.. pasni insyaAllah da xde kt sini lg da..
ü     AHAD (16/3/08)-
·        Pg ni tido yg mlampau..xtau asal..slmt la tgh cuti2 m’sia..;p
·        Then ptg discussion lg..byk bnde yg xsettle lg. esok da ade presentation, slase pn ade present lg..rabu pon..lalala..bestnye!!
Skian dulu buat mase ni..InsyaAllah akn dsmbung lg pd episode akn dtg..hehe.. doakan ana terus2an diberi kkuatan iman utk mengharungi khidupan yg smakin mencabar ini.. doa ana juga sntiasa mengiringi antum smua..InsyaAllah..
Ilalliqa’..(^_^)

Leave a comment »

Hari ini lagi..

Salamun’alayk..

Hari ni lagi..tak tau nk tulis ape lg..he2.. smlm pn xsmpt nk update.. hari2 meeting, pas2 asgnment..metg.. asgnmt..metg..asgnmt.. huh, sbr jela..dah d beri amanah n anugerah dr Dia, xblh nk wtpe, kne b’syukur jgk.. Td usrah pggerak, dis week ana kne present seerah (abu quhafah)..alhamdulillah, sme bjln lncar wlpn sbnrnye xabes stdy lg..hu2-disibukkn dgn hal2 duniawi wa ukhrawi, insyaAllah..ana pn xtau cmne blh lncar, slalu kalau ana xprepare msti cm sgkut2 n xblh nk ckp pnye la..tp td MasyaAllah..Dia bntu jgk..dgn ayat hfazannye yg ana xsmpt nk hfaz, tbe2 blh bace smpai abes..thanks Allah..moga pe yg dsampaikn mresap ke hati2 yg m’dgrnya..InsyaAllah.

Smlm mase tgh surf intrnet kt atas katil, tbe2 dpt 1 msg…

“Salam, akak ktne skrg?” -nur-

Me:  “Kt bilik je, knpe?”

Nur:  “Nur nk jmpe akk blh?”

Me: “Blh je..ktne n bile?”

………xde jwpn. Ana ingt nk naik blk die kejap mlm 2 tp tlupe sgt2 yg ana da jnji nk jmpe adik2 usrah n mlm ni jgk ade meetg ajk..blk pn da lmbt sgt, lgpun ade asgnmt yg nk kne abeskn..xsmpt lg nk jmpe die..sian nur, kblkgn ni mmg ana xslalu dpt duduk n sme2 ngn die. Ana pn check2 blk jdual hari ni, kot2 ada ruang2 kosong yg blh ana isi tuk jmpe die skjp..tp xde mlainkn mlm ni time usrah. Mase nk p class td ana pn taip la msg kt die..

” Salam, nur sori mlm td kte xsmpt nk p jmpe nur, nnt klu nur nk jmpe btau jela k..”

Ana t’pkse tulis cm2 sbb kalau nk tggu time free mmg ana sndiri pn xpsti. so, biarla die yg tntukan nk jmpe bile n ana akn try jgk luangkn masa tk die. dah byk kali sgt rsenye ana m’hmpakn die..ade je urusannye..pdhal blh je curi2 mse skit tk aplikasikn dkwh frdhiah 2..ntahla, pe la nk jd ngn nt ni??.. ..tbe2…..1 msg..

Nur: ” xpe…”

hmm..len mcm je..xblh jd ni, kne jgk jmpe ari ni!! tekad ana dlm hati.. ana da 3 sem knal die, ana jge MMS batch dorg dulu, intake yg paling rmai skali dlm sjarah kmpus ni..lbih dr 1600 stdnt..salah sorgnye die, knal mse kt msjid..dr org yg biase2 mkin lama mkin byk pgisian dlm diri die..ana sksikan sndiri prubahan yg agk drastik dpn mata ana. yg paling ketara skali pkaian, die smkin hari smakin m’jaga aurat dan prihatin dlm hal2 ibadah. Syukur sgt Allah temukan ana dgn adik ni.. kadang2 byk pgajaran yg kte blh ambil dr pgalaman n kisah hidup org lain. sbb 2 ana suke sgt dgr org cite ttg pgalaman die..kalau dulu akak2 rjin sgt share cite2 n sjrah2 hdup dorg n cmne proses p’hijrahan b’laku dlm diri dorg..tp skrg akak2 da rmai yg xde..smua da grad..yg ada pn xramai n xsmeriah satu mase dlu. Now, turn ana plk jd akak tk adik2 ni.. tp rasenye msih blm mmpu tk jd akk yg baik n b’manfaat tk adik2..slalu sgt xdpt nk bg p’hatian kt dorg..

B’balik kpd cite nur td..he2,blh plk.. Nur mmg sorg adik yg unik. wlpn die baru je b’hjrah ke arah yg lbh baik, tp smgt die MasyaAllah, sgt2 kuat. Trutama dlm mnuntut ilmu..die sgt2 m’beri pnekanan ttg ilmu trutama ilmu agama. die xnk jd org yg hanya tahu b’ckp tp hkikatnya kosong. sbb 2 die kurg ckp kcuali time dperlukn je..indahnya insan ciptaan Allah ni.. tp sygnya Allah uji die dgn 1 pyakit..sbb 2 kmi agk amk berat ttg die b’bnding adk2 lain. lgpn da xrmai adik2 yg still dtg msjd lg skrg, yg btl2 istiqamah blh dikire 2-3 org je. So, yg kekal ni akn dijaga sbaik mgkin..

Abes class tghri trus blk bilik jap cz baru kul 11.40 am. Metg kul 12. ana pn print la bnde2 yg dorg mntak tk metg nnt. pas2 mkn n trus p metg…kul 2 ade class en.burn..cm biase, die sgt suke cncel class last mnit. n kali ni die nk wt rplcement class mlm esok..xtau la jd ke x..then blk bilik..t’tido b4 asar 2. bgun2 je dpt msg lg…

“Salam, akk, kte sedih tgk keadaan skrg. Byk yg dah brubah..” -nur-

Ana da agak da, msti ade smthg hppen smpai die blh hntr msg cm2. die jarang hntar msg kt ana kcuali kalau ade problm or smthg. mlm pas usrah ana duk kt krusi kayu tepi kolej dgn die, die pn cite la mcm2 pe yg t’jadi kt die. Die sgt b’emosi td smpai byk bnde yg xptut die ckp tp t’lepas jgk. Mmg berat n sakit sgt lalu jalan ni..2 je yg dpt ana simpulkn kt die. kalau kte xsakit n penat, bukn p’juangn la namanya..nk xnk kne hadapi jgk..Alhmdulillah, spanjang p’bualan kmi td byk bnde yg kmi dpt muhasabah blk diri msing2..malu sgt kalau mgaku pembela Deen ni andai diri sndri jauh dari Allah, xde hbungan istimewa langsung dgn Dia..malu sgt2 kalau kte jd cm2..lps ni kami dcide tk jadikn stiap liqa’ kmi sama ada formal or x as medan muhasabah diri n ingat mengingati antara 1 sama lain..

Satu perubahan kecil insyaAllah mampu mengubah kseluruhan yg besar…

Fastabiqul khairat!! (^_^)

ilalliqa’..

Leave a comment »

Hari ni..

Bismillahirrahmanirraheem..

Hari ni hari jumaat, 15 feb 2008 b’samaan dgn 9 safar 1429h..

hmm..ape motif ana sbnrnye nih?hu2..xtau nak ckp pe..tgh blur2 lg slps mengerahkn sluruh tnaga dan kkuatan mlm td utk myiapkn 1 asgmt yg direject oleh my lcturer. Tp bkn grup kmi je yg kne wt blk but 1 class..xmnepati kriteria yg di hrpkn..xheran sgtla cm2 cz orgnye sgt2la high expctation 2 us. nk buat smthg yg xpnah t’fkir lg dlm otak mnusia. kmi pn silap jgk cz slalu sgt buat keje last minit so xdptla nk buat yg t’baik..(memandangkn masing2 bz mgalahkn naib canselor..)he2..xleh nk wtpe la.

This week mmg xblh nk focus pd Persiha cz ana n kbykn ajk sgt2 la sibuk dgn urusan stdy knon2nye..dgn asgnmtnye, quiz, test, presentation..so psatuan 2 cm trabai skt la this week..pdhal next week da ade event bsr plk 2..relax je msing2..cm da pro sgt wt kje last minit 2..hmm..sian persiha diabaikn mggu ni..

ana mmg xblh nk t’lalu fkus dgn prgram da skrg cz da sem akhir. nk grad on time!!xnk jd salah sorg dr pyumbang fitnah kpd org2 yg b’grak tk wadah2 islam yg mne slalunye org akn ckp bila join psatuan islm or sbuk dgn keje2 dkwah stdy jd down..pastu extend..xnk la m’benarkn fhaman mgarut cm2..ptutnye lg sibuk kte dgn keje2 dkwh, lg excellent la stdy kte sbb kte bkn cm org lain, yg hnya bkerja utk psatuan n kbyknnya duniawi semata,tp kte bkerja krn Allah, krn cinta kte pd Dia dan deen ni n gnjarannya mmg xnmpk skrg..n no wonder cz bntuan dan p’tolongan dr Dia sntiasa akn myusul slps sgala pgorbanan yg kte curahkn utk jln ni.

” Wahai org2 beriman, jika kamu menolong agama Allah, nescaya Dia akn menolongmu dan meneguhkan keduduknmu..”

(muhammad:4)

Ana fhm sgt2 cmne rsenye ble kte sbuk dgn kje2 islami tp dlm mse yg sama kte xp’form sgt dlm stdy..ana fhm..mmg t’tekan je rase..ps2 rse cm da xnk kuar jmpe org rmai, xnk jmpe adik2,akak2,rkan sekelas, shbt2 sperjuangan..malu yg tramat sgt. tp pernah ke t’fikir btapa bruntungnya kte yg Allah pilih utk brada dijalan ni? xsmua org jd pilihan Dia. dan utk smpai ke tahap ni kte mmg akn mlalui 1 fasa dimana kte akn diuji utk mnentukan sjauh mne ksanggupan kte utk trus brada di jln ni?

” apakah kamu mengira bahawa kamu hanya akn dibiarkn dgn b’kata ‘kami beriman’ sedangkan kamu belum DIUJI?”

(ana xingt surah pe..nnt ana cari blk..teruk btl la!!)

so da tntu la kte akn mlalui fasa t’sebut. dan perlu kte ingt bukn skali dua je kte akn diuji tp stiap mse..bruntunglah org yg mne bile skali die xdiuji, hatinya trus resah gelisah mmikirkan knape Allah xbg uijan pd die cz die tahu jln ni bukn jln yg mudah, penuh onak duri, penat, sakit, xselesa, rimas, tertekan, kecewa dan sbagainya. Tp kalau kte hanya m’harapkn yg mudah,senang dan selesa je selalu, bukn ini tmptnya. Jln ni lain, org yg mlaluinya akn jatuh, tersungkur, terluka berkali2 dan bangun kmbali utk mneruskn p’jalanan sehingga ke destinasi akhir iaitu b’temu Tuhannya dan d situlah sgala ksakitan dan luka spanjang p’jalanan td diubati oleh yg Esa dgn limpahan redhaNya dan gnjaran syurga yg kekal slamanya..

Ya ayyuhal ikhwah..FaStABiQuL KhAiRaT!! (^_^)

Leave a comment »

Salamun’alayk..

Bismillahirrahmanirraheem..

Maka dgn ini secara rasminya ana telah melancarkan blog ana yg ke 5 ke 6 tah..he2..

Doakan ana terus istiqamah dlm “menyeru” dan istiqamah jgk dlm menjadikan blog ni sbg salah 1 dari medan ‘seruan’.. InsyaAllah..

Leave a comment »